FIA, kış aylarında esnek kanatlar üzerindeki kontrolleri sıkılaştıracağını duyurdu. Ancak, özellikle Red Bull’un da aralarında olduğu bazı takımlar, bu kararın uygulanma zamanlamasını eleştirdi. Peki, neden?
Red Bull Takım Patronu Christian Horner, FIA’nın esnek kanatlar üzerindeki testleri sıkılaştırmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirse de, yeni önlemlerin uygulama zamanını eleştirdi.
FIA, ön kanatlara yönelik daha sıkı testleri sezonun dokuzuncu yarışı olan İspanya Grand Prix’sinden itibaren devreye sokacak. Konuyla ilgili konuşan Horner, “Bu konuya el atacak olmaları iyi bir şey. Açıkça belli ki bir şeyler değişti. Ön kanat testleri dokuzuncu yarıştan sonra değişecek. Neden dokuzuncu yarış? Hiçbir fikrim yok, ama bunu bu şekilde yapıyorlar,” dedi.
Horner ayrıca, bu kararın maliyetler üzerinde olumsuz bir etki yaratacağını belirterek, “Bu, dokuzuncu yarıştan önce ve sonra uğraşmanız gereken sorunlar olacağı anlamına geliyor ve bu da maliyetleri önemli ölçüde artıracak,” ifadelerini kullandı.
Mercedes ve McLaren Mercek Altındaydı
Geçtiğimiz sezon McLaren ve Mercedes’in ön kanatlarının düzlüklerde belirgin şekilde esnediği fark edilince, Red Bull ve Ferrari, bu durumun kurallara uygun olup olmadığını sorgulamıştı. Bunun sonucunda FIA, statik testleri değiştirdi ancak yapılan değişikliklere rağmen McLaren ve Mercedes’in ön kanatları yasadışı ilan edilmedi.
Öte yandan, arka kanatlar için getirilen daha sıkı testler sezonun açılış yarışı olan Avustralya Grand Prix’siyle birlikte uygulanmaya başlanacak. Ancak ön kanat testlerinin neden dokuzuncu yarışa kadar ertelendiği konusunda bir açıklama yapılmaması, Red Bull başta olmak üzere bazı takımların tepkisini çekti.
Maliyet Endişeleri ve 2026 Kuralları
Ön kanatlarla ilgili yeni düzenlemenin İspanya Grand Prix’sinde devreye girecek olması, takımların sezon başında ürettikleri ön kanatları yeniden güncellemeleri gerekeceği anlamına geliyor. Bu da, bütçe sınırının kritik bir rol oynadığı bir yılda ekstra maliyet demek.
Üstelik, 2026’da yürürlüğe girecek yeni güç ünitesi düzenlemeleri nedeniyle takımların bütçelerini tamamen yeni bir araç geliştirmeye yönlendirmeleri gerekiyor. Bu da, mevcut güncellemelerin getirdiği ek maliyetlerin büyük bir dezavantaj yaratabileceğini gösteriyor.
Monako ve Lojistik Zorluklar
İspanya’daki değişikliklerin bir diğer sıkıntılı noktası ise zamanlaması. Ferrari Takım Patronu Fred Vasseur de bu konuda endişelerini dile getirerek, “En azından Barselona’da ön kanatlarla ilgili bir şeyler ayarlamamız gerektiğini biliyoruz. Ancak zamanlamaya katılmayabilirim, çünkü bu, sadece Monako’dan bir hafta sonra gerçekleşecek,” dedi.
Monako’nun dar ve teknik yapısı nedeniyle takımlar, özel bir aerodinamik paket getiriyor. Ancak Monako yarışının hemen ardından İspanya Grand Prix’sinin olması, takımları iki hafta üst üste farklı ön kanat konfigürasyonları üretmek zorunda bırakıyor.
Bu da, yalnızca maliyetleri değil, aynı zamanda lojistik planlamayı da zorlaştırıyor. Özellikle Monako-İspanya-İmola üçlü yarış serisinin içinde olması, değişikliklerin zamanlamasını daha da karmaşık hale getiriyor.
Başlangıçta FIA, yeni testleri Avrupa’daki ilk yarış olan Emilia Romagna Grand Prix’sinde devreye sokmayı planlıyordu. Ancak takımların itirazları sonrası değişiklik, İspanya’ya ertelendi.
FIA’nın 2026’ya ve şampiyonanın dengesine odaklanarak değişiklikleri çok daha fazla geciktirmek istemediği açık. Ancak takımlar, yeni testlerin uygulanma sürecinden tam anlamıyla memnun değil.
Sezon başlamadan önce takımlar büyük bir meydan okumayla karşı karşıya. Kimlerin bu zorlukları en iyi şekilde aşacağı ise yakında belli olacak.