Alpine takım patronu Oliver Oakes, Renault’nun 2025’in ardından F1 motor üretimini durdurma kararını “niyetin açık bir beyanı” olarak nitelendirdi.
Eylül ayı sonunda duyurulan kararla birlikte Renault, 2026’dan itibaren Alpine için motor üretmeyi bırakacak. Yeni teknik düzenlemeler çerçevesinde, Alpine bir müşteri takımı olarak Mercedes motorlarıyla yarışacak.
Renault’nun turbo-hibrit dönemindeki motor performansı, diğer üreticilere kıyasla yetersiz kalmıştı. Aynı zamanda takımın pist üzerindeki sonuçları da beklenen ivmeyi yakalayamadı.
Tüm bu sıkıntıların ardından Renault, yeni motor döneminin başlayacağı 2026 öncesinde güç ünitesi programını durdurma kararı aldı.
Oakes, bu zorlu kararla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Bu kararın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Çok duygusal bir süreç oldu çünkü bir fabrika takımı olmaktan gurur duyuyoruz. Ancak gelecek yıl hep birlikte bir yıl daha geçireceğiz ve bu karar, gitmek istediğimiz yönü açıkça ortaya koydu.”
İddialı Hedefler
Oakes, takımın rekabet gücünü artırmak için bu kararı aldıklarını belirtti:
“Biz burada sadece var olmak için bulunmuyoruz. İleriye doğru bir adım atmak istiyoruz. Benim için önemli olan, aracın arkasında en iyi motorun olması. Sonuçta burada yarışmak için varız. Grubun önünde yer almak istiyorum, arka sıralarda gezinmek istemiyorum.”
“Acımasızca, en iyi motoru aracın arkasına koyup takımın tekrar gridde yükselmesini sağlamak için bu kararı aldık.”
“Grubun ön sıralarında olmak istiyorum. Arka sıralara yürümek istemiyorum. Acımasızca, yaptığımız seçim en iyi motoru aracın arkasına koymak ve takımı tekrar gridde yukarı taşımaya yardımcı olmaktı.”
Alpine, diğer F1 motor üreticileriyle görüşmeler yaptı
Alpine’in motor projesini sonlandırma kararı, Oliver Oakes’in dört ay önce takım patronu olarak göreve başlamasından çok daha önce alınmıştı.
Aston Martin’in 2026 için Mercedes motorlarını bırakıp Honda’yı tercih etmesi, Alpine için Mercedes ile anlaşma fırsatı yarattı.
Oakes, buna rağmen diğer üreticilerle de görüşmeler yapıldığını doğruladı.
“Sanırım başka görüşmeler de yapıldı. Ancak tam olarak kimlerle olduğunu bilmiyorum.”
“Ama bence çok erken bir aşamada, müşteri güç ünitesi açısından Mercedes’in bariz bir seçim olduğu netleşti.”
“Çünkü Aston Martin zaten Honda’ya geçiyordu, bu da orada neredeyse boş bir yer olduğu anlamına geliyordu.”
Bu spor işin sonunda bir İngiliz sporu. Neredeyse tüm şasi üreticileri İngiltere’de ve bu yüzden Fransızların istenmemesi sürpriz değil.
Ama bütün bunların yanında Renault, Hybrid motorda bir türlü kendini toparlayamadı, Honda’nın yaptığını yapamadı. 2014’ten beri dile kolay 11 sene. Tüm yük Enstone’da. Formula 1 Renault’a sahip çıkmadı. En kötü dönemlerde bile sporu terk etmemiş bu sadık motor üreticisine sahip çıkılmadı ve bir yerden sonra bu durum Enstone’un da başına tak etti. Belki de birçok aerodinamist Renault motoruna inanmadığı için Enstone’u tercih etmedi.
Şimdi Formula 1 iyi bir dönem yaşıyor. Motor üreticileri var gibi bir görüntü söz konusu. Ama işler bir tersine döndü mü Audi’ymiş Ford’muş arkalarına bile bakmadan kaçarlar. Şimdi de zaten ne kadar var sayılır, Ford yalnızca Red Bull motoruna ortak gibi. Belki yalnızca isimdir anasını satayım. Audi desen, bana hiç güven vermiyor. Porsche’yi gördük. Audi şimdiden Katar’lılara hisse sattı. VAG güvenilir değil, güvenilecek pozisyonda değil, ayakta kalmaya çalışıyorlar. F1, Motor üreticisi kıtlığı ve basitleştirilmiş şasilerle Nascar’laşma tehditleri altında. Altyapılarını güçlendirmeleri gerekiyor ve Renault’a sahip çıkmamaları altyapıyı iplemedikleri anlamına gelebilir. Formula 1 şu iyi dönemini çok iyi kullanmalı. Rehavete kapılmamalı. Yeni yetme hayranlara eğlenceli gelmese bile ruhunu koruması lazım, çünkü iyi gününde yanında çok kişi olur. Önemli olan seni olduğun her halinle sevenlerdir.
Şampiyon olsanız ne olacak ki, Mercedes’e ve Almanya’ ya yazacak, Fransa’ ya değil. Yazık oldu II. Dünya Savaşı’ndaki Fransa’nın Alman işgalinden kurtulmasına ama ipleri İtalyan’a verirsen olacağı da buydu zaten..