5 Nisan Cumartesi, 2025
11.2 C
İstanbul

Doohan, Suzuka’daki büyük F1 kazasında DRS’yi neden kapatmadı?

Alpine F1 sürücüsü Jack Doohan, Suzuka’daki büyük kazasında DRS’yi manuel olarak kapatmamasının nedeninin, Japonya Grand Prix’si hazırlıkları sırasında simülatörde de aynı yöntemi kullanması olduğunu belirtti.

Doohan, Cuma günü gerçekleştirilen ikinci antrenman seansında (FP2) ikinci hızlı turunun başında kaza yaptı. Alpine, bir çaylak seansı kullanarak FP1’de Ryo Hirakawa’ya şans tanıdığı için Doohan antrenmanlara geç katıldı.

Alpine normalde Pierre Gasly’yi kenara almayı planlasa da, Çin’de yaşanan zorlu yarış sonrası araç üzerinde bazı değişiklikleri değerlendirmek için bu plan değiştirildi.

Doohan’ın kazasının temel nedeni, ilk viraja girmeden önce DRS’yi manuel olarak kapatmamasıydı. Ancak ilginç olan, aynı yöntemi ilk hızlı turunda da kullanmış olmasına rağmen o turda kontrolü kaybetmemesiydi.

DRS neden açık kaldı?

Formula 1’de DRS, sürücü belirli bir miktarda fren yaptığında veya gazdan ayağını belirli bir seviyede çektiğinde otomatik olarak kapanır. Bu eşik, belirli bir tolerans dahilinde sürücünün ayarlarına göre değiştirilebilir. Alternatif olarak, sürücü DRS’yi manuel olarak da kapatabilir.

İlk turunda, Doohan yine DRS’yi manuel kapatmadı veya yeterince yavaşlamadığı için arka kanat açık kalmaya devam etti. Ancak bu turda viraja giriş hızı daha kontrollüydü, bu yüzden araç dengesini kaybetmedi.

İkinci turda ise viraja daha agresif bir giriş yaptı ve arka kanattan gelen azalmış yere basma kuvveti nedeniyle araç dengesiz hale geldi. Bu da büyük kazaya yol açtı.

Takım ve Doohan bu hatayı neden fark edemedi?

İlk etapta Alpine’in diğer sürücüleri Gasly ve Hirakawa’nın DRS’yi manuel olarak kapattığı anlaşılınca, Doohan’ın neden bu şekilde sürüş yaptığı merak konusu oldu.

The-Race’in göre bu, Doohan’ın simülatörde geliştirdiği bir alışkanlıktı. Simülatörde DRS’yi manuel olarak kapatmadığı için gerçek pistte de refleks olarak aynı şeyi yaptı ve arka kanadın otomatik olarak kapanacağını düşündü.

İlk turda sorun yaşamadığı için DRS’nin açık kalmasının bir problem yaratacağını fark etmedi. Alpine de Doohan’ın bu alışkanlığını simülatör testlerinde tespit edemedi. FP2’de ilk hızlı turunun ardından hemen bir soğutma turuna çıkıp trafiği yönetmek zorunda kaldıktan sonra tekrar hızlı tura geçtiği için takımın onu uyaracak vakti olmadı.

Ancak genel görüş, temel hatanın Doohan’ın DRS’yi manuel olarak kapatmaması olduğu yönünde. Padoktaki birçok pilot, Doohan’ın bu konuda takım tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini savunsa da, sürücünün de bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini belirtiyor.

Alpine’de mühendislik değişiklikleri

Bu hafta sonu Alpine, mühendislik ekibinde bazı değişiklikler yaptı. Doohan’ın eski yarış mühendisi artık Gasly ile çalışıyor. Gasly’nin önceki mühendisi ise takım içinde farklı bir role geçti.

Doohan’ın eski performans mühendisi artık onun yarış mühendisi pozisyonunda. Yeni göreve alışma sürecinde olsalar da ikili daha önce birlikte çalışmış durumda.

Kazadan sonra Doohan’ın aracı büyük hasar aldı ancak Alpine, aracı 3. antrenman seansına yetiştirmeyi başardı. Doohan seansı 14. sırada tamamladı.

Bizi Instagram, Facebook, Twitter, Youtube, Telegram ve Whatsapp hesaplarımızdan takip ederek destekler misiniz?

Abdullah Çelik
Abdullah Çelikhttps://trf1.net
2006 Mayıs ayında TRF1.net'i kurmamdan bu yana, aralıksız bir şekilde Türkçe F1 ve Motorsporları haberleri yapmaktayım. Bu işten keyif almaya devam ettiğim sürece gündemi birlikte takip etmeye devam edeceğiz.
0 0 votes
PUANLA
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Son haberler

0
Bu haber hakkında yorum yapmak ister misiniz?x