18 Kasım 2024, Pazartesi

F1, 2026’dan itibaren başarılı müşteri takımlarını cezalandırmaya hazırlanıyor!

Share

Son çıkan haberlere göre Formula 1, gelecekte başarılı olan müşteri takımlarını bir nevi cezalandırmaya hazırlanıyor.

Haas F1 takımının bu sene elde ettiği başarılar, rakiplerinin canını sıkıyor. Haas, spora girdiğinden bu yana sahip olduğu çalışma modeli ile, özellikle başarılı olduğu zaman, çoğu parçasını kendi üreten takımları karşısında buluyor.

Auto Motor und Sport’tan Michael Schmidt‘e göre Formula 1, gelecekte bu tür başarıların önünü kesmeyi planlıyor. Habere göre gelecekte başarılı olan müşteri takımlardan, daha fazla parçasını kendisi üretmesi istenecek.

Haas F1 modeli ne?

Amerika merkezli Haas, 2016’da kurallardaki bir boşluğu kullanarak yeni bir model oluşturdu ve Formula 1’e girdi. Haas, yönetmeliklerin takımın kendi kendine üretmesini gerektirmediği tüm parçaları motor ortağı Ferrari’den alarak Formula 1 takımını oluşturdu. Bu model, maliyetleri düşürdü ve riski azalttı. O zamanki takım patronu Guenther Steiner’in kurduğu bu model, Amerikalı CNC makine kralı Gene Haas için çekici hale geldi.

Konsept en başından itibaren tartışmalıydı. O dönemde garaj takımı olarak mücadele eden Force India, Williams, McLaren ve Sauber ihanete uğramış hissettiler. Onlara göre, Haas F1’de yer almak için çok çalışmak zorunda değildi. Arabanın yüzde 60’ı Ferrari’den geliyordu. Steiner, o dönemde eleştirmenlere, Haas takımının bu özel model olmadan var olamayacağını söyleyerek karşılık vermişti.

Toro Rosso (VCARB) da Haas modelini planlıyor

Haas 2019’da sıralamada daha da geriledikten sonra eleştiriler azaldı. Bu durum bu yıl aniden değişti. ABD merkezli yarış takımı şu anda pistteki beşinci / altıncı en hızlı arabaya sahip ve üreticiler şampiyonasında altıncılık için Alpine ve Toro Rosso ile mücadele ediyor. Daha da kötüsü, önceki sezonun sonuncusu olan takım şimdi Toyota ile güçlerini birleştirdi.

Red Bull ile zaten güçlü bir ortaklığa sahip olan Racing Bulls da Haas çözümüne yaklaşıyor. Kardeş takımı Red Bull ile sinerjiler her geçen yıl artıyor. 2026’dan itibaren mümkün olan tüm Red Bull parçaları kullanılacak. Motor, şanzıman, süspansiyon, hidrolik ve direksiyon daha sonra tek bir kaynaktan gelecek. Gelecek yıldan itibaren mühendisler, Milton Keynes’teki Red Bull kampüsündeki kendi binalarında da çalışacaklar. Bu, güvensizliği körüklüyor.

Her şeyi kendileri üreten takımlar için, bu ortak girişimler aniden başlarının belası oluyor. Özellikle Aston Martin, Alpine ve Williams bu kurala karşı çıkıyor ve şirket içi üretimin daha yüksek bir yüzdesini talep ediyor. Sorun şu ki, Haas her şeyi bir gecede kendisi tasarlayıp üretemeyecek. Bunu yapmak için yeni bir fabrikaya, daha fazla insana ve daha fazla araca ihtiyaçları olacak.

2026’dan itibaren ne planlanıyor?

Müşteri takımları konusundaki anlaşmazlıkta, gerekli çoğunluğu bulursa 2026 düzenlemelerine dahil edilecek bir uzlaşma ortaya çıktı. Buna göre, dünya şampiyonasında bir kez beşinci veya daha iyi bir derece alan sözde müşteri takımı, sözde “aktarılabilir bileşenler” (TRC) dahil olmak üzere her şeyi üç yıl içerisinde kendisi hazırlamak zorunda kalacak. Yani bu tür takımlar için başarı bir nevi cezalandırılacak.

Toro Rosso teklife açık olsa da, Haas takım patronu Ayao Komatsu muhalefetini çoktan açıkladı.

Red Bull, Brad Pitt’in F1 filminde “kötü karakter” olmaktan endişe duymuş

Komatsu, “Bu küçük takımlar için öldürücü olur. Formula 1 mümkün olduğunca çok takımın rekabetçi olmasını istiyorsa, o zaman bu kuralı reddeder. Bu sporda Davut’un Calut’a karşı kazanmasından daha iyi bir şey ne olabilir?” dedi.

Komatsu ayrıca belirli parçaların şirket içi üretiminin abartıldığını düşünüyor: “Hangi taraftar vites kutusunun veya süspansiyonun Ferrari’den mi yoksa bizden mi geldiğini umursar?”

Haas’ın belirli parçaları satın alarak rekabet avantajı elde ettiği suçlaması Komatsu tarafından reddediliyor: “Satın aldığımız bileşenler için bütçe sınırında nominal eşdeğer bir değere sahibiz. O kadar yüksek ki hiçbir avantajımız yok.”

Sauber, vites kutusunu üretmenin Ferrari’den satın almaktan daha ucuz olduğu için iki yıl önce kendi vites kutusunu üretmeye geri dönmüştü.

5 YORUMLAR

0 0 votes
PUANLA
Subscribe
Bildir
guest
5 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Uygar Yalcin
1 gün önce

MotoGP yapınca sorun olmuyor ama Formula 1 yapınca ovvv oluyor. Sporda dert edilmesi gereken bir çok şey varken buna bakılmamalı bile

BlackDiamond
1 gün önce

Dünyanın hangi spor dalında bir takımın hem A hem de B takımı aynı ligde mücadele eder?
Motor tedariğini anlayabilirim ama bazı şeyler kör göze parmak boyutuna geliyor artık. Ah keşke olsa 10 takım 10 motor.
1. Ferrari
2. Mercedes
3. Audi
4. Red Bull Ford
5. Aston Martin Honda
6. Andretti Cadillac GM
7. Mclaren Mercedes(Özel)
8. Williams BMW
9. Renault(Harbisi ama)
10. Lotus TAG

Musty
Musty
3 gün önce

Haas modeli tartışılır elbette fakat uydu takım olayı kesinlikle F1 ‘e aykırı. Bana kalırsa tüm takımlar motoruda dahil kendi üretmeli yada farklı bir üretici ile çalışmalı. Böylece rekabeti görmüş oluruz. 7 sene Mercedes şampiyon olmuş bu sene McLaren benim gözümde bu sene yine Mercedes şampiyon olmuştur. Elbette fia ve Liberty Media tüm takımların ayrı bir motorla çalışabilmesi için gerekli teşviği de sağlaması gerekiyor.

leah
leah
3 gün önce
Reply to  Musty

Kesinlikle katılıyorum, şu an her şey iç içe geçmiş durumda. Takımlar arasında neyi neyden nasıl ayıracağımız belli değil.

Diğer haberler

En çok yorumlananlar

5
0
Bu haber hakkında yorum yapmak ister misiniz?x