Son F1 yarışı olan Çin GP’de Charles Leclerc’in yarışı, startta yaşadığı ön kanat hasarı nedeniyle beklenenden daha karmaşık geçti. Her iki SF-25 de startta iyi kalkış yaparak pozisyon kazanmaya çalıştı. Leclerc, Max Verstappen’i geçip George Russell’ın üçüncülüğünü tehdit ederken Lewis Hamilton ile temas yaşadı.
Monakolu pilot, sağa doğru uzun spiral virajda aracının kontrolünü kaybederek Hamilton’ın sağ arka lastiğine dokundu. Bu temas sonucunda Leclerc’in ön kanadının sol kenar plakası kırılırken Hamilton hasar almadı.
Çin GP’de lastik yönetimi, teorik kaybı azalttı
Leclerc’in ilk stintte orta hamur lastikle performans kaybedeceği düşünülüyordu. Ferrari mühendisi Bryan Bozzi, telsizden Leclerc’e “30 downforce (aerodinamik yere basma kuvveti) puanı kaybettiklerini” söyledi. Kenar plakası tek başına çok kritik bir performans parçası olmasa da SF-25’in ön kanat tasarımındaki dış yıkama etkisi büyük ölçüde kayboldu. Bu da sol ön lastik üzerinde daha fazla hava türbülansı yaratarak dengeyi bozdu.
Ön kanat, havayı araca yönlendiren ve süspansiyon ile zemin altına hava akışını kontrol eden kritik bir parça. Bozzi’nin bahsettiği 30 puanlık kayıp, hem kanattaki fiziksel hasarın hem de zeminin optimal çalışmasını engelleyen aerodinamik bozulmanın birleşimiyle ortaya çıktı. Bu kayıp özellikle yüksek hızlı virajlarda daha belirgin hale geldi.
Teorik olarak bu hasarın tur başına 0.3 saniyeden fazla zaman kaybına neden olması bekleniyordu. Ancak Çin GP’de lastik yönetimi yarışı belirledi ve Ferrari mühendisleri, bu durumun teorik kaybı neredeyse yarıya indirdiğini belirtti. Tek pit stoplu yarışta pilotlar araçlarını limitlerde zorlamadığı için kanat hasarının etkisi sınırlı kaldı.
Ferrari’nin denge ayarı
Ferrari, Avustralya’da olduğu gibi Sprint ve Ana Yarış arasında dengesiz ayarlar yaptı. Ön tarafı daha fazla öne kaydırarak lastikleri korumaya çalıştı, özellikle sol ön lastiği aşınmadan ve aşırı ısınmadan korumaya odaklandı. İlginç bir şekilde, Leclerc’in kanat hasarı bu dengesizliği ‘paradoksal’ bir şekilde düzeltti. Hasarın yarattığı negatif delta hâlâ mevcut olsa da araç dengesi Hamilton’ın SF-25’inden daha iyi hale geldi.
Podyum arkasında George Russell ve McLaren pilotları, Leclerc’in kanat hasarını fark edince şaşkınlıkla bu durumu esprili bir şekilde yorumladı. Özellikle Ferrari’nin esnek (flexy) kanat tasarımının bu sezon önceki yıllara göre daha belirgin olduğu gözlemlendi. Formula 1 analisti Vanja, bu durumu detaylı inceledi.
Ferrari’nin esnek kanat stratejisi ve FIA’nın sıkı denetimi
2022 Silverstone ve 2023 Meksika yarışlarında benzer olaylar yaşansa da o dönem kanatlar daha sertti. Takımlar, aeroelastik yapıların geliştirilmesine bu kadar yoğun yatırım yapmamıştı. Ancak günümüzde bu konu daha önemli hale geldi ve FIA, bu teknolojiye karşı sert önlemler alıyor.
Yayınlanan fotoğraflara göre Ferrari’nin kanadı, geçmişe kıyasla çok daha fazla esniyor ve yüksek hızda neredeyse yere sürtüyordu. Bu, düzlüklerde ekstra hız sağlasa da düşük hızda ve viraj çıkışlarında aerodinamik yük kaybı yaratıyor.
FIA, Çin GP’de arka kanatlara daha sıkı kontroller getirdi ve İspanya’da ön kanatlar için de ek denetimler uygulanacak. Ferrari’nin bu esnek kanat çözümü, performans kazanımı sağlarken aynı zamanda FIA’nın dikkatini de üzerine çekmiş durumda.