McLaren F1 Takım Patronu Andrea Stella, Formula 1 Japonya Grand Prix’sinde Lando Norris’i farklı bir stratejiyle yarıştırmalarının neden mümkün olmadığını detaylarıyla açıkladı.
Stella’ya göre, hem Norris hem de Oscar Piastri’nin pozisyonları ve yarıştaki düşük lastik aşınması, McLaren’ın stratejik hamlelerini kısıtladı.
McLaren, Verstappen’i geçebilmek adına bir erken pit ya da geç pit stratejisi uygulama şansını değerlendiremedi. Norris, yarışın 22. turunda Verstappen ile aynı anda pite girerken, takım arkadaşı Piastri ise onlardan bir tur önce pite gelmişti.
Stella: “Oscar’ı korumak zorundaydık”
Yarış sonrası basın mensuplarına konuşan Andrea Stella, Norris’i erken pite almanın, Piastri’yi tehlikeye atacağına dikkat çekti:
“Lando’yu erken pite alsaydık, Oscar’ı pite alma şansımız olmayacaktı ve bu da Oscar için ciddi bir sorun olurdu.”
“Oscar beklemek zorunda kalırdı ve özellikle pite giren [George] Russell gibi araçlar nedeniyle bu ciddi bir problem yaratabilirdi.”
McLaren o bölümde iki aracı arasında yeterince boşluk oluşturamadığı için farklı strateji deneme esnekliğine sahip değildi.
McLaren’ın göz ardı edemediği güvenlik aracı riski
Stella, Norris için erken pit stratejisinin güvenlik aracı riski nedeniyle çok tehlikeli olduğunu vurguladı. Suzuka pistinde düşük lastik aşınması, pitten sonra kaybedilen pozisyonların telafisini neredeyse imkânsız kılıyordu:
“Geriye dönüp baktığınızda güvenlik aracı çıkmadı ve ‘Keşke erken pit yapsaydık’ diyebilirsiniz. Ancak bu tip bir strateji ciddi riskler taşır.”
“Lando pite girdikten sonra güvenlik aracı çıksaydı, birçok pozisyon kaybedecekti. Bu koşullarda Mercedes veya Ferrari’yi geçmek mümkün olmazdı. Bu kayıp, yarışın sonuna kadar sürebilirdi.”
Lando Norris, McLaren’ın Japonya Stratejisini Nasıl Değerlendirdi?
McLaren pilotu Lando Norris, özellikle pit stop stratejilerinin güvenlik aracı riskiyle nasıl şekillendiğini ve pit dışı alternatif stratejilerin neden uygulanmadığını açıkladı.
Norris, yarış sonrası basın toplantısında, daha erken pit yapmanın getirebileceği tehlikelere dikkat çekerek, “Eğer üç tur ya da iki tur önce pite girseydim ve ardından bir güvenlik aracı çıksaydı, o zaman gerçekten kötü görünürdük,” dedi ve geç pit stratejisinin de işe yaramayacağını söyledi.
Stella, Norris’in bu görüşünü destekleyerek, “Lando’nun durumu, dışarıda kalırsanız pozisyon kaybetme riski taşıyordu. Özellikle Oscar’ın ve pitten sonra hızlı olan diğer araçların da etkisiyle, uzun süre piste kalmak, kayıplara yol açabilirdi.”
“Lastikler bir turdan diğerine neredeyse hiç aşınmadı. Bu da geç pit stratejisinin riskli olduğu anlamına geliyor.” dedi.
Norris, Suzuka’da daha önce Barcelona gibi pistlerde olduğu gibi, uzun süre lastiklerdeki avantajı kullanarak rakipleri geçmeyi beklemenin mümkün olmadığını kabul etti. “Bu tür stratejiler, lastiklerin daha fazla fark yaratacağı pistlerde işliyor,” diye ekledi.