Pirelli, 2026 Formula 1 sezonu için tasarladığı daha küçük lastiklerin testlerine hız kesmeden devam ediyor.
Ferrari ve McLaren, bu hafta Barselona’da, sert bileşiklere odaklanan testlerle İtalyan üreticiye veri sağladı. Ferrari 2024 F1 aracını bu testlerde kullanırken, McLaren daha eski bir aracını kullandı.
2026 Formula 1 araçları, bugünkü araçlara göre büyük farklılıklar içereceği için takımlar, 2026 yere basma gücü seviyesini simüle eden eski araçlarla uygun koşulları sağlamaya odaklandılar.
2026 Lastiklerinin Teknik Özellikleri ve Zorluklar
2026’da kullanılacak lastikler, 25 mm daha dar (ön lastikler için) ve 30 mm daha dar (arka lastikler için) olacak. Ayrıca çapları 720 mm’den 705-710 mm’ye düşürülecek. Ancak bu yeni lastiklerin test edilmesi, mevcut araçların 2026’daki teknik düzenlemelere uygun olmaması nedeniyle oldukça karmaşık bir süreç.
Yeni nesil araçların, mevcut araçlardan %15 oranında daha az yere basma kuvveti üreteceği ve farklı aerodinamik yükler oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu değişiklikler, Pirelli’nin lastiklerin karşılaşacağı yükleri tam olarak simüle etmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle şirket, test araçlarının yanı sıra takımlardan gelen sürekli simülasyon verilerine güvenmek zorunda.
Pirelli’nin motorsport şefi Mario Isola, bu durumu şu sözlerle açıkladı:
“Test araçlarının nasıl çalıştığını anlamaya yönelik testler gerçekleştirdik. Ancak sadece bu araçlara güvenemeyiz, çünkü mantıklı olmaz. Takımların sürekli güncellediği 2026 simülasyonlarına ihtiyaç duyuyoruz. Bu verileri kullanarak lastik profilimizi ve yapımızı güncelliyoruz.”
Test Araçlarının Rolü
Ferrari ve McLaren, Barselona’da yere basma kuvvetini azaltılmış araçlarla testlere katıldı. Bu araçlar, dümdüz ana kanat tasarımlarıyla normalde Bakü veya Las Vegas’ta görülen düşük yere basma ayarlarına benziyordu. Ancak yine de 2026 araçlarının oluşturacağı yüklerin tam anlamıyla simüle edilmesi mümkün olmadı.
Test araçlarıyla yapılan testlerin yanı sıra, takımlardan gelen simülasyonlar ve Pirelli’nin sanal lastik modeli ile toplanan geri bildirimler, geliştirme sürecinde önemli bir rol oynuyor.
X-Mode ve Z-Mode Zorlukları
2026’da kullanılacak aktif aerodinamik sistemler (X-Mode ve Z-Mode), Pirelli için başka bir zorluk oluşturuyor. X-Mode, düzlüklerde ön ve arka kanatların açısını değiştirerek daha yüksek hızlar sağlarken, Z-Mode standart aerodinamik ayarlarla çalışacak.
Isola, bu sistemlerle ilgili zorlukları şu şekilde dile getiriyor:
“X-Mode ve Z-Mode ile bu seviyede yere basma kuvveti üretmek imkânsız. Bu yüzden, en iyi test yöntemini bulmaya ve simülasyonlardan elde edilen verileri pistte toplananlarla ilişkilendirmeye çalışıyoruz. İlk adım, profil ve yapıyı tanımlamak. Aston Martin ile gerçekleştirdiğimiz testlerde iyi bir başlangıç noktası bulduk. Şimdi sırada bileşik geliştirme var.”
2026 Performansını Öngörmek
Yeni lastiklerin tasarımında, takımların sezon başında performanslarını hızla artırma eğilimleri de dikkate alınıyor. Pirelli, bu nedenle lastiklerin daha yüksek yükleri kaldırabilecek bir kapasiteye sahip olmasını hedefliyor.
Isola, bu zorlukların Pirelli için yeni olmadığını belirterek 2017 ve 2022 sezonlarındaki geçişlerden bahsetti:
“2017 ve 2022’de tamamen yeni araçlar için tamamen yeni lastikler geliştirmek zorunda kalmıştık. 2016’da ise çok daha fazla yere basma kuvveti üreten araçlar bekleniyordu ve performanslar bir önceki yıla göre 5-6 saniye daha hızlıydı. Bu tarz bir performansı simüle etmek imkânsızdı. 2026’da ise yüksek hızda daha az yükle karşılaşacağımız için durum farklı olacak.”