Monako GP, Formula 1 takvimindeki uzun vadeli geleceğini garanti altına alan yarışlar arasına girdi.
Monaco’nun mevcut F1 anlaşması 2025 sonunda bitiyordu. Son yapılan anlaşma ile Monako GP 2026 ile 2031 yılları arasındaki Formul 1 yarışlarını garanti altına almış oldu.
Monako GP organizatörü F1 takviminde kalabilmek için yarış ücretinin 2 kat artmasını kabul etti.
Sözleşme gelecek yılki etkinliğin sonunda yenilenmek üzereydi, ancak F1 CEO’su Stefano Domenicali, Automobile Club de Monaco başkanı Michel Boeri ve prensliğin yöneticisi Prens Albert, bu hafta bir araya gelerek tarih değişikliğini de içeren bir anlaşmayı tamamladılar.
Geleneksel olarak Mayıs ayının son haftasonunda düzenlenen yarış, 2026’dan itibaren 2031’e kadar sürecek yeni altı yıllık periyotta Haziran ayının ilk haftasında düzenlenecek.
Prens Albert’in ayrıca, daha önceki müzakerelerde bir çıkmaza yol açan F1’in yarışa ev sahipliği yapmak için daha fazla ödeme yapması yönündeki taleplerini de kabul ettiği anlaşılıyor.
F1 takvimindeki en eski yarışın, etkinliği düzenlemek için artık yılda 25 milyon sterlinlik bir ücret ödeyeceği anlaşılıyor. Önceki rakam 12 milyon sterlindi.
F1’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Formula 1 dünya çapında önemli bir büyüme yaşarken, Monako Grand Prix’sinin cazibesihissedilmeye devam ediyor.”
“2024 Grand Prix hafta sonu toplamda 70 milyondan fazla hayran tarafından izlendi ve ABD tarihindeki en çok izlenen yarış ve ABD’de tüm zamanların en çok izlenen üçüncü F1 yarışı oldu.”
“Bu anlaşmayla Monako Otomobil Kulübü, Prenslik ile koordinasyon halinde, Formula 1’in sürdürülebilirlik çabalarına ve tüm paydaşlar için sürdürülebilir bir takvim oluşturma hedefine önemli bir taahhütte bulundu.”
“2026’dan itibaren Monako Grand Prix’si her yıl Haziran ayının ilk tam hafta sonunda yapılacak. 2025 Monako Grand Prix’si gelecek yıl 23-25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ve yarışın resmi F1 çıkışının 75. yıl dönümünü kutlayacak.”
26’da takvime girme zorunluluğu koyup ihale yapanlara duyurulur.
Monaco’nun ödediği ücret bile iki katına çıkmış.
Türkiye’den en az 50 milyon dolarlık katılım bedeli istenir.
O iş ne oldu? Sözde 1 ay içinde imzalanmazsa toplam zorunlu bedelin 25%’si işletmeci tarafından ilgili kuruma ödenip tekrar ihaleye çıkacaktı