Formula 1 CEO’su Stefano Domenicali, gelecekte olası bir küresel ekonomik kriz durumunda üreticilerin spordan çekilmesini önlemek için daha ucuz motorların geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle 2026 yılında yürürlüğe girecek yeni hibrit motor regülasyonlarının geliştirme maliyetleri, son haftalarda üreticiler açısından bir endişe kaynağı haline geldi. Ancak, bu yeni motor kuralları Audi ve Ford’un spora katılımını ve Honda’nın geri dönüşünü sağlamak açısından kritik bir rol oynamıştı.
Bununla birlikte, ilerleyen dönemler için sürdürülebilir yakıtlarla çalışan içten yanmalı V10 motorlarının, 2026 sonrası dönemde daha uygun maliyetli bir alternatif olarak değerlendirilmesi gündeme geldi.
Domenicali: “Kuralları Şimdi Değiştirmek Büyük Bir Hata Olur”
Autosport’a konuşan Stefano Domenicali, mevcut motor kurallarının devam etmesini desteklediğini ve aniden kural değişikliğine gidilmesinin yanlış olacağını belirtti:
“Birileri mevcut regülasyonların uzatılması için bastırdı – bu tamamen yanlış olurdu. Bu karmaşık ve maliyetli projeye büyük yatırımlar yapanlara saygı duymalıyız. Şu anda kuralları değiştirmek yanlış bir mesaj olur. Geçmişte alınan motor ünitesi kararlarını sorgulamak büyük bir hata olur.”
Domenicali, 2026 sonrası dönem için daha basit motor konseptlerine açık olduğunu da sözlerine ekledi.
F1, 2009’da Yaşanan Krizi Tekrarlamak İstemiyor
İki yıl önce Domenicali, gelecekte daha hafif, daha ucuz ve daha eğlenceli motorlara geçilmesi gerektiğini savunmuştu. FIA, Formula 1 yönetimi ve otomobil üreticileri arasında yapılan görüşmelerde, 2009’daki gibi, KERS sistemli V8 motorlara benzer ancak sürdürülebilir yakıtlarla çalışan bir motor formülü önerilmişti.
2009’da yaşanan küresel ekonomik kriz sonrası Honda, BMW ve Toyota gibi büyük üreticiler spordan çekilmişti. Honda’nın çekilmesi, Brawn GP’nin masalsı şampiyonluk hikâyesine zemin hazırlamıştı ancak BMW ve Toyota’nın kaybı, F1’in ekonomik krizlerden nasıl etkilendiğinin açık bir göstergesi olmuştu.
Günümüzde ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı gümrük vergisi politikalarının etkisiyle küresel ekonomi tekrar belirsizlik içinde bulunuyor.
Domenicali, mevcut ekonomik durumun spora etkilerini göz ardı etmenin saflık olacağını belirtti:
“Bugünün ekonomik ikliminde bu ihtimali göz önünde bulundurmamak safdillik olurdu. Renault bile uzun yıllar sonra F1’den çekildi. Büyük üreticiler sporumuz için hayati öneme sahip, ancak büyük bir kriz durumunda otomotiv devlerinin zor kararlar almak zorunda kalabileceğini de bilmeliyiz.”
“Teknik olarak yola uygulanabilir teknolojilerle bağımızı korurken, motorları basitleştirip maliyetleri önemli ölçüde azaltmalıyız. Eğer bir kriz bazı üreticilerin F1 programlarını askıya almasına sebep olursa, kendi başımıza alternatif çözümler bulabilecek durumda olmalıyız.”